Amatérski výtvarníci ukázali svoje (ne)profesionálne diela 

 Výtvarné spektrum - to je názov celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnych výtvarníkov v regióne Spiša. Celkovo sa do nej zapojilo 15 autorov s 50 dielami. Súťaž bola spojená s výstavou, ktorú otvorili 2. marca v Osvetovom stredisku v Spišskej Novej Vsi.

 Z päťdesiatich prác vybrala porota tie najlepšie a zohľadnila pritom hlavne snahu umelecky myslieť a vniesť kreatívny prístup do diela. Okrem toho prihliadala aj na zvládnutie perspektívy, proporčnosti a celkovej kompozície diela. Súťažilo sa v štyroch kategóriách, v každej z nich boli ocenení traja najlepší autori. Ich diela automaticky postupujú do krajského kola. Porotcovia to však vôbec nemali ľahké. Pri výbere víťazov sa poriadne zapotili. Diela amatérskych výtvarníkov boli totiž na nerozoznanie od profesionálov. Aj to svedčí o každoročnom sa zvyšovaní úrovne súťaže.  

Výstava potrvá od 2.3. do 2.4. 2017 a vidieť na nej môžete diela od Jany Brutovskej, Igora Dutka, Alexandry Dutkovej, Veroniky Vlašicovej, Tibora Gurina, Karolíny Gavroňovej, Dany Koškovej, Františka Hosu, Františka Miháľa, Petra Maška, Anny Paličkovej, Jaroslava Neupauera, Jána Timka, Emila Farkašovského a Ľudovíta Timka.



Mládež z Gelnice zmenila starú fabriku na galériu

Za pol roka tu zorganizovala výstavu, divadelné predstavenie, koncerty, ale aj premietanie dokumentárnych filmov.


Partia mladých ľudí z Gelnice, ktorí majú blízko k umeniu, sa zhruba pred rokom spojili a vytvorili komunitu Zapadnutý KÚT. Ich hlavnou myšlienkou je podporovať kultúru, umenie a tvorivosť, čo naznačuje aj skratka KÚT.

Spočiatku sa len formovali a robili rôzne kultúrne akcie. Avšak neskôr sa spojili s majiteľom starej Antonyho fabriky, ktorá bola dlhodobo nevyužívaná. Ten im priestory veľkodušne ponúkol a tak vznikla galéria Zapadnutý KÚT.

,,Tento nápad na Gelničanov veľmi zapôsobil. Vďaka čomu sme dostali darom aj nejaké zariadenie a príspevky. No v princípe bola najväčšou investíciou naša práca. Zariadenie je už low-cost. Čiže postupne sme to tam v priebehu roka pripravovali, až sa to podarilo 3. júna minulého roku otvoriť," prezradil jeden z členov Zapadnutého KÚT-a Ľubomír Slovinský.

Za pol roka sa v priestoroch starej fabriky konalo už niekoľko podujatí. Premietali sa tu dokumentárne filmy, uskutočnili sa tu minimálne tri koncerty, ale aj jedno divadelné predstavenie.

Okrem toho bola vo fabrike výstava umeleckých diel 18 lokálnych umelcov, ktorí prezentovali maľbu, grafiku, drevorezbu, fotografiu či ilustrácie. V tomto roku chce mladé osadenstvo v projektoch pokračovať a už najbližšie chystá výstavu pod názvom Krajinná fotografia: Volovské vrchy. 


© 2016 Slovenský umelecký magazín
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky